Patienter
På Afdelingen for Blodsygdomme udreder vi og behandler patienter med blodsygdomme som eksempelvis kronisk leukæmi og myelomatose. Du vil møde både akutte som kroniske patienter i forskellige aldersgrupper. Derudover vil du som lægestuderende se et meget bredt udsnit af medicinske sygdomme.
Afdelingen
Vi er en del af afdeling M1, der består af afdelingen for gigt- og bindevævssygdomme (reumatologi), medicinsk mave-tarm-lever sygdom (gastromedicin og hepatologi) og blodsygdomme (hæmatologi). Du vil primært være tilknyttet hæmatologisk afdeling, men der vil også være samarbejde med de andre afdelinger.
Hæmatologisk afdeling består af en ledende overlæge, derudover 1 overlæge, 3 afdelingslæger og typisk 2 hoveduddannelseslæger samt flere intro- og KBU læger.
Afdelingen består af en sengeafdeling samt en ambulatorieafdeling. Her ser vi ambulante og nyhenviste patienter samt patienter, der kommer til diverse behandlinger som eksempelvis kemoterapi, Rituximab osv. Som en del af vores udredning udfører vi ofte knoglemarvsbiopsier, som du som studerende også kan komme til at stifte bekendtskab med.
Dagens gang på afdelingen
Vi møder kl 8.00 omklædte til morgenkonference.
Du vil få din gang på vores afdeling 2 formiddage om ugen. Der vil blive lavet et program til dig, således at du kan se, hvad du skal, og hvem du skal følges med de pågældende dage. Du vil både skulle være med på stuegang og i ambulatoriet.
På stuegang vil du til en start følges med en yngre læge for at lære, hvad stuegang går ud på. Vi stiler mod, at du kommer til at gå selvstændig stuegang (under supervision). På stuegang har vi et tæt samarbejde med plejepersonalet, og man vil også kunne få lov at følge dem en dag og se, hvad de laver. Det er altid godt at have et godt forhold til plejepersonalet J
I ambulatoriet (E1) vil du for det meste skulle følge en yngre læge (KBU eller Intro). Her vil der blive mulighed for at se en knoglemarvsundersøgelse og også alt det andet vi laver, men din opgave vil primært bestå i at lave primærjournaler på nyhenviste patienter. Vi stiler mod, at man kommer til at gøre det selvstændigt (selvfølgelig under supervision). En primærjournal vil bestå i anamnese og objektiv undersøgelse samt lave en udredningsplan / behandlingsplan (dette i samarbejde med afdelingens læger). Senere vil man også kunne hjælpe med telefonkonsultationer og lette ambulante besøg.
Vi har en bred skare af nyhenviste patienter, som fortrinsvis henvises fra almen praksis. Vi udreder for bla. Leukocytose, anæmier, forstørrede lymfeknuder og knoglemarvskræft.
Man kan også få lov at følge med / hjælpe til i FAM en formiddag og vi har også tradition for at man følger med en dag i gigt ambulatoriet for at lære at undersøge led, samt en dag på medicinsk mave-tarm ambulatoriet, hvor man kan få set skopier.
Forventningerne til dig som studerende i afdelingen:
Du har obligatorisk mødepligt (>80%) og ved sygdom skal afdelingen/ ekstern lektor kontaktes telefonisk.
Vi forventer også, at du vil blive en aktiv del af vores afdeling og selv aktivt opsøger opgaver, hvor det vil være oplagt. Hvis man har forslag til ændringer, skal man endelig komme og sige det. Måske vi bare ikke lige har tænkt på detJ
Vi synes selv, at vi har en rigtig god afdeling med højt til loftet og et godt læringsmiljø samt godt humør i dagligdagen. Vi glæder os til, at du bliver en del af det.
Vi glæder os til at se dig på Afdelingen for Blodsygdomme!
Linda Nielsen
Klinisk ekstern lektor, afdelingslæge